top of page

Foto: Privat

Portrettintervju

- Å være annerledes er helt greit, og det er det som gjør verden nydelig

I oppveksten følte Lena (24) at hun ikke passet inn. Da hun som tenåring fikk vite at hun har autisme ble hun lettet, men slet lenge med å akseptere at hun var annerledes. Nå deler hun åpenhjertig både om hvordan det påvirker henne i hverdagen og i relasjoner til andre.

Tekst

Thea Sofie Amundsen

søndag 2. april 2023

Lena er opprinnelig fra Drammen, men bor i Hvittingfoss som er et tettsted i Kongsberg kommune. Hun bor i omsorgsbolig, er gift med Reier og har et stort hjerte for musikk. Ukentlig går hun til sangpedagog, hun er elev på kulturskole og synger i band. En sjelden genfeil, DYRK1A, har for Lenas del medført ADHD, lett psykisk utviklingshemming og autisme. Hun er opptatt av å spre et budskap om at å være annerledes er helt greit.


Det første steget - å akseptere!

Selv om Lena ble født med autisme, fikk hun først vite om det da hun var tenåring.


– Da jeg fikk vite at jeg er født med autisme ble jeg utrolig lettet, men det var vondt og vanskelig å akseptere at jeg er annerledes. Det brukte jeg flere år på.


Hun forteller at det var en periode i livet før hun visste om diagnosen hvor hun følte at det var noe galt med henne, og at hun ikke passet inn noe sted. Hun kjente på at hun var annerledes enn andre jevnaldrende. 


– Det hjalp veldig at jeg hadde gode mennesker rundt meg. De fortalte meg at jeg er like mye verdt og unik, og at jeg fortsatt er Lena selv om jeg er annerledes. Jeg har tanker og følelser som alle andre. Jeg er bare litt annerledes, og det er helt greit.


Har du noen tips til andre som har autisme? 


– Vær deg selv fullt og helt. Jeg vet det er vanskelig, spesielt for oss som maskerer mye av vanskene våre bort. Men til slutt så er det så viktig å bare være seg selv og omfavne det. Ta en dag av gangen og gjør så godt du kan så skal det gå bra. 


Autisme i hverdagen og i relasjoner

Det er selvsagt noen utfordringer i hverdagen, forteller Lena, men hun har funnet noen verktøy for å håndtere det.


– Det oppleves både fint og vanskelig. Det jeg sliter mest med når det kommer til autismen er at jeg blir så sliten av helt vanlige gjøremål. For eksempel å være sosial over lengre tid som på jobb eller i sosiale sammenkomster. Det gjør at jeg må ta noen hensyn til meg selv og mine behov, og takke nei til ting når jeg er veldig sliten. Jeg må bruke lengre tid på ting og ta ett steg av gangen. Jeg sliter også med det som er uforutsigbart, så jeg er avhengig av rutiner og ukeplaner for å fungere. Jeg bor i omsorgsbolig, og der får jeg en del hjelp slik at jeg kan leve et så selvstendig liv som mulig. 

Prøv å lytte og ikke se begrensninger, men muligheter.
- Lena Maria Sekkelsten Llarena (24)

Foto: Privat

Foto: Privat

Hvordan påvirker autismen deg i relasjoner med andre?


– Jeg synes kommunikasjon er veldig vanskelig og misforstår ting veldig ofte, blant annet ved å overanalysere ting som igjen fører til misforståelser. Jeg tar ofte ting bokstavelig og skjønner svært sjeldent ironi og sarkasme. Jeg trenger at folk er veldig konkret og tydelig i kommunikasjonen, men hvis jeg sliter med å forstå så spør jeg gjerne. Å ha gode relasjoner er absolutt mulig selv om man har autisme. De relasjonene jeg har er gull verdt. Kommunikasjon er vanskelig for meg, men det går fint med mine nærmeste fordi de kjenner og forstår meg.


Har du et råd til de som er i en relasjon med en som har autisme?


– Hvis du er i relasjon med en som har autisme er det viktig å være tydelig og konkret når du prater, og å være tålmodig. Prøv å lytte og ikke se begrensninger, men muligheter. Alle autister er forskjellige, så jeg kan kun snakke ut ifra mine erfaringer og synspunkter.


Åpenhet og bevissthet om annerledeshet

Lena er åpen om psykisk helse, og spesielt opptatt av å spre bevissthet rundt autisme. Dette gjør hun på ulike Snapchat-kanaler samt sine egne sosiale medier.


– Jeg mener det er så utrolig viktig da det er mange som ikke vet hva autisme er. Noen har et spesielt bilde av hva autisme er, og jeg mener det er viktig å vise at det ikke bare er sånn som filmene viser. Autisme kan være så mye. Også mener jeg åpenhet gjør at flere får kunnskap og mindre fordommer. Det å spre kunnskap om noe som er annerledes er veldig viktig.


På grunn av det gode arbeidet sitt med å spre informasjon om hvordan det er å være autist og utviklingshemmet, er hun kåret til vinneren av Spissprisen 2023.


Hva synes du er spesielt viktig at samfunnet er opplyst om når det gjelder autisme?


– At autisme er et spekter og at det er så individuelt fra person til person. Jeg synes det er fint at vi bare sier autisme og at man har forskjellige behov. Har du møtt én autist så har du kun møtt én.


Hun deler også noen myteknusere om autisme:


1. Man kan ikke utvikle autisme av å ta en vaksine


2. Man kan ikke bli kvitt autisme ved spesifikke kosthold



2.april er verdensdagen for bevissthet rundt autisme. Dagen skal skape bevissthet rundt mennesker med autisme og de daglige utfordringene de lever med. Målet er å øke sannsynligheten for at de får den hjelpen de trenger, og hindre stigmatisering og diskriminering.


– Det er mange måter å markere verdens autismedag. Man kan skrive litt info og fakta om autisme i SoMe-kanalene sine, og man kan feire litt sammen med kake, det gjør jeg.

Bidragsytere

Thea Sofie Amundsen er en herlig, god og hardtarbeidende kvinne. I tillegg til å være utdannet kokk er hun sterkt samfunnsengasjert. Å prate med Thea er så lett, for hennes egenskap til å få andre til å føle seg sett og forstått inviterer alltid til en god prat. Hun er utrolig reflektert og dyktig på å se flere sider av en sak.

bottom of page