top of page
  • Psyktærlig

Høststemning, gode historier og et helt spekter av følelser


Amybeth McNulty som Anne fra Netflix-serien Anne with an E står foran en dør med en blomsterbukett i hendene
Foto: Ben Mark Holzberg/Netflix

I spalten "Psyktærlig anbefaler" vil noen fra Psyktærlig-teamet i starten av hver måned dele noen av sine favoritter fra underholdnings-, kunst- og medieverden. Her er våre anbefalinger for oktober




Bilde: Aschehoug
Tatovøren i Auschwitz - Heather Morris

Bok


På høsten er en av mine favoritt ting å gjøre å sette meg ned under et pledd med en

kopp kakao og en god bok. Hvis du er på jakt etter en bok med en sterk og gripende

historie, vil jeg definitivt anbefale “Tatovøren i Auschwitz”. Handlingen er basert på

virkelige hendelser som skildres brutalt og ærlig. En rørende kjærlighetshistorie under grusomme omstendigheter i Auschwitz. Heather Morris skriver godt, og du blir

virkelig dratt inn i historien. Det er noe av det jeg liker best med å lese bøker, at man

kan glemme tid og sted, og leve seg inn i en annen verden. Den åpner opp for

refleksjon og gir rom for å kjenne på ulike følelser. Jeg kjente blant annet på en dyp

takknemlighet, og felte en tåre eller to. Jeg kan også anbefale “Cilkas Reise”, og

gleder meg til å lese “Tre Søstre” som også er bøker skrevet av Heather Morris. Handlingen i disse er også basert på virkelige hendelser, foregår i konsentrasjonsleir og inneholder noen av de samme karakterene. Rett og slett veldig fine bøker.




Thea
Snapchat redaktør og skribent






Foto: Rebecca Caridad
Gregory Alan Isakov With the Colorado Symphony

Album


Dette albumet kom ut i 2016, men jeg hørte det for første gang i sin helhet i år.

Gregory Alan Isakov er av sør-afrikansk opprinnelse, men bor i Colorado. Han faller innenfor sjangeren indie/folk. I 2016 laget han et album sammen med symfoniorkesteret i hjembyen sin. Isakov lager ganske enkle, men fantastisk vakre låter, og disse låtene i symfoni-drakt gjør det hele bare enda med fantastisk. Man får fort bilder av disse hornene og strengene som lager musikk mens dirigenten slår armene over et hav av instrumenter. Det er dét som er så fint - indie møter symfoni. Gregory Alan Isakov er en bereist mann. Han skriver ofte låter om stedene han er på som gjør inntrykk på han. Min favorittlåt fra albumet - og fra Isakov generelt - er "Amsterdam". Den handler om å komme hjem og det er akkurat det dette albumet føles som - hjem.

Dette albumet passer perfekt til høsten. Jeg har det ofte på ørene mens jeg går gjennom skogen og ser de gule bladene falle langsomt ned på den enda mer gule bakken.

"…That howling wind, she's waving hi

Her other hand's in mine". (Utrag fra Amsterdam)




Mathias
Fast vlogger og skribent






Offisiell key art fra Netflix for Anne with an E
Bilde: Netflix
Anne with an E

Serie på Netflix


Bøkene fra 1908 om Anne fra Bjørkely av Lucy Maud Montgomery ble filmatisert av Moira Walley-Beckett i 2017. Serien følger foreldreløse Anne som med en feiltagelse blir sendt til et eldre søskenpar på gården Green Gables. Her er hun ikke ønsket i starten, og hun møter blant annet på mobbing, rasisme, homofobi, traumer, kjønnsforskjeller og mangel på ytringsfrihet på sin vei.


Grunnen til at jeg anbefaler denne Netflix-serien er at selv om Anne har opplevd så ekstremt mye vondt, er hun fortsatt seg selv hundre prosent. Hun prøver, feiler og dummer seg ut som alle andre. Men hun er også modig, kreativ, snill og ønsker at alle skal kunne være den de er uten å bli utstøtt. Dette er en super koselig, men til tider vanskelig serie å følge da den har mange av de samme problemstillingene som vi møter på selv i 2022. Historien om Anne gir meg håp om en friere og bedre verden hvor vi alle kan være oss selv på godt og vondt. Og selv vonde ting kan gjøres om til noe positivt! Hele serien er tilgjengelig på Netflix, og bokserien skal visst også være verdt å sjekke ut.




Amalie
Avdelingsleder Chat






Foto: Autumn de Wilde
Dance Fever - Florence + The Machine

Album


Dette albumet kom ut i mai i år, og jeg har vært hekta siden første lytt til de tre singlene King, My Love og Free som kom ut månedene før. Florence Welch reflekterer i dette albumet over blant annet alkoholmisbruket hun tok et oppgjør med i 2014, å leve med angst, lengten etter inspirasjon og dilemmaer rundt karriere og privatliv. Det er ikke bare musikken fra dette albumet som gjør at jeg ønsker å anbefale det, men også alt rundt. Låta Free er dansbar og ikke minst relaterbar, og i musikkvideoen spiller Bill Nighy angsten hennes på en komisk men alvorlig treffende måte. Jeg vet ikke om jeg noen gang har blitt så glad og fylt med energi samtidig som jeg har følt anerkjennelse for vanskelige følelser, som jeg blir av den låta. Musikkvideoene og det visuelle arbeidet i regi av Autumn de Wilde er også fantastisk. Stemningen i Dance Fever er perfekt for oktober, med inspirasjon hentet fra blant annet skrekkfilm, gotisk litteratur og middelalderhistorie. Jeg får lyst til å ta på meg kappe med hette og løpe ut i skogen. Hele albumet har med andre ord en garantert plass på min spilleliste i høsten.



Sandra
Sjefredaktør





bottom of page