top of page
  • Thea Sofie Amundsen

Vær din egen definisjon av skjønnhet

Oppdatert: 23. sep. 2022

Jeg har flere titalls ganger stått foran speilet og følt meg stygg. Jeg følte på å ikke nå opp til idealene, og skammet meg over utseendet mitt. Det viktigste jeg har lært gjennom min reise med tårer, skam og avsky knyttet til eget utseende, er at det beste er å være sin egen definisjon av skjønnhet.


illustrasjon: Sandra Victoria Holst

Mange opplever utseendepress i dagens samfunn. Samfunnet har skapt seg en forestilling av hva som er det “perfekte”, både når det gjelder skjønnhet og kropp. Disse idealene er i mange tilfeller uoppnåelig, og handler gjerne kun om det ytre. Dette er et usunt fokus som kan gå hardt utover psyken. Jeg er sikker på at mange kan kjenne seg igjen i det jeg beskriver innledningsvis. Et jag og et press som kan bunne i at man ikke føler seg god nok og pen nok. Et press som vi sårt trenger å forhindre. Hva som defineres som skjønnhet varierer fra person til person. Hvilke preferanser man har når det gjelder eget utseende, og hva man tiltrekkes av hos andre - er subjektivt. Derfor funker det i mange tilfeller ufattelig dårlig å prøve å oppnå samfunnets definisjon av skjønnhet. Man blir gjerne aldri fornøyd og føler at man ikke når opp til idealene uansett hvor mye man prøver. Det viktigste jeg har lært gjennom min reise med tårer, skam og avsky knyttet til eget utseende, er at det beste er å være sin egen definisjon av skjønnhet.

Thea Sofie, fast vlogger

Min definisjon av skjønnhet når det gjelder meg selv går ut på hva jeg liker, foretrekker og er komfortabel med, ikke hva de rundt meg eller samfunnet generelt liker. Jeg liker best å ha håret mitt oppsatt på en eller annen måte og er glad i å bruke øredobber. Jeg er ikke så glad i å bruke sminke, men bruker gjerne litt farge på leppene. Når det gjelder klesstil er jeg glad i sokker med farger og mønster, chillebukser, skjørt og kjoler. Kroppen min liker jeg som den er nå.


Mye av det jeg nevnte ovenfor følte jeg tidligere at samfunnet ikke var enig i. Jeg bukket under det såkalte skjønnhetspresset og følte at jeg burde være tynnere, bruke mer sminke, alminnelige sokker og jeans. Noe som overhodet ikke var meg. Både mine egne og samfunnets idealer ble derfor vanskelig å oppnå og jeg endte bare opp med å føle meg stygg.


Et annet viktig nøkkelord for å forhindre skjønnhetspress tenker jeg er aksept for mangfold. Det å akseptere at min og din definisjon av skjønnhet ikke er lik, men at hvis du utøver din egen definisjon av skjønnhet er du nydelig. Noen liker å bruke mye sminke, andre ikke. Noen liker tatoveringer, og andre ikke. Noen liker å ha en trent kropp, andre ikke. Og det er helt okei. Vi er alle forskjellig. Du bidrar ikke utelukkende til skjønnhetspress kun fordi du bruker sminke eller har trent kropp, og du er ikke stygg fordi du ikke bruker sminke eller ikke har trent kropp. Å føle oss bra og komfortabel med det ytre er viktig for psyken vår. Men husk at det ikke er en fasit på hvordan vårt ytre skal se ut. Du er god nok som du er, og trenger ikke endre deg for at alle andre skal synes om deg. Det aller viktigste er at man tar vare på seg selv og har det bra. Vær din egen definisjon av skjønnhet.


Comments


bottom of page