top of page
  • Marta Engevik Fjæreide

Tenker du over hva dine ord, handlinger og holdninger har å si for dine venner?

Oppdatert: 1. mai 2022


Hva er dine verdier? Hvordan forholder du deg til rusbruk, baksnakking, rasisme, mobbing, stjeling, banning, seksuelle overgrep, utfrysning, skulking, deling av nakenbilder, slåsskamper, hvilke ord bruker du om andre? Er det greit å kalle noen en hore, bitch eller bruke ordet homse som skjellsord? Hva gjør du hvis en venn deler en video av et slagsmål? Hva gjør du hvis en venn tilbyr deg rusmidler? Tør du å si ifra til personen i din vennegjeng som slenger dritt om medelever?


 
Marta blåser såpebobler
Marta 16 år Foto: Privat

Enten du har mange eller få venner kan du være med på å bedre miljøet rundt deg.


Som ung kan det være vanskelig å vite helt hva du står for. Du er i konstant utvikling og behovet for å passe inn er stort. Ingen ønsker å være den som ikke blir inkludert. Å skulle heve stemmen og si ifra om noe du ikke synes er greit kan være skummelt. Kanskje du i tillegg enda ikke har funnet ut hva dine verdier er. Det er så mange ting å ta stilling til og du har kanskje nok med å håndtere hverdagen slik den er.


Det er likevel viktig å tenke gjennom hvordan du vil forholde deg til en del ting, for på et eller annet tidspunkt vil du havne i en situasjon hvor verdiene blir utfordret og måten du reagerer på vil ha noe å si for deg selv og andre.


Det har den siste tiden vært mange oppslag i media om økt rusbruk blant ungdom. Politiet ser at flere og flere unge bruker MDMA og andre rusmidler. De merker en voksende kultur blant ungdom hvor rusmidler ikke sees på som farlig og gruppen som bruker dem endrer seg. Det har også lenge vært snakk om at slåsskamper filmes og deles på sosiale medier, at nakenbilder spres og brukes til utpressing.


Dette er veldig alvorlige temaer og noe som dessverre angår flere og flere unge i lavere og lavere alder.

Marta henger opp ned i et klatrestativ på en lekeplass og ler
Marta 16 år Foto: Privat

Har du tenkt over dine holdninger til disse temaene?


Har du tenkt over om dine holdninger kan være med på å gjøre ditt miljø tryggere og mer inkluderende eller farligere og mer ekskluderende? Er det helt greit at det er et dårlig miljø så lenge du er innenfor? Eller har du noen tanker om hva dine og dine venners holdninger og handlinger har å si for dere selv og andre?


Jeg tror at i en vennegjeng hvor det foreslås å prøve ut et rusmiddel, naske, møte opp til en slåsskamp, så er det flere personer som kjenner uro og usikkerhet.

Problemet kan være at disse personene ikke tør å si ifra. Det skaper et gruppepress, for da vil hver og en av de usikre personene oppleve at det kun er dem som er usikker. Det kan virke som om alle de andre synes det er kult, helt innafor og spennende når det egentlig ikke nødvendigvis er sannheten. Om de som er usikre eller kjenner at dette går imot deres verdier tør å si ifra om det så kan det hende at flere tør også. Kanskje vil de oppleve at resten av gruppen ser på dem som en “partypooper” men kanskje med tiden vil personen oppleve støtte og at flere er enige.


Det krever en del mot og det krever styrke til å stå for sine meninger og valg.


Karoline står foran en vegg med begge hendene opp som om hun sier stopp
Karoline 15 år Foto: Privat

Jeg sier ikke at dette er enkelt.


Da jeg var tenåring var jeg absolutt ikke den som sa ifra. For meg var det aller viktigst å passe inn og jeg skubbet mine grenser og verdier langt for å bli inkludert. Så jeg var ikke noe forbilde, jeg var ikke den personen jeg etterspør her men jeg hadde trengt den personen, for jeg var så usikker inne i meg at jeg ikke klarte å stå opp for meg selv eller andre. Det angrer jeg på.


Mine valg og overtramp av egne verdier førte til mange vonde opplevelser både for meg selv, min familie og mine venner. Derfor ønsker jeg så veldig at om du er i den situasjonen, stopp opp og tenk deg om.


Jeg vet at dagens ungdommer er intelligente, reflekterte og sterke. Dere har så mye ressurser på innsiden som ofte skjules av andres forventninger, holdninger og press.Comments


bottom of page