top of page
Karoline Thorbjørnsen

Høstdepresjon - hva kan du gjøre?

Oppdatert: 30. apr. 2022

"Jeg kjente det allerede i slutten av september. Tiltaksløs, tung, trøtt. Drømmene mine blir alltid kaotiske når jeg er kaotisk selv, og uten at jeg merker det ligger jeg med hendene i en stram knyttneve. Tidvis er munnen presset igjen, tennene biter hardt i tungen, slik at kjeven gjør vondt og tungen blør. Det føles befriende å våkne, fordi da kan jeg slappe av i musklene, men jeg er så sliten. Høst. Det gjør noe med meg."



Mange av oss merker at det skjer noe med sinnsstemningen i det høsten entrer. Det blir mørkere og kaldere ute, og for mange blir det da også mørkere og kaldere i sinnet. Forskere har vært uenig om det finnes noe som heter høst-/vinterdepresjon, noen regner det som en depresjon mens andre ikke. Det er uansett to krav som må stilles: At det er sesongsbasert og gjentakende. De med sesongbaserte affektive lidelser vil reagerer mye kraftigere i det vi går fra sommer til høst og vinter. Symptomer kan være blant annet mangel på energi, mer søtsug, nedsatt stemningsleie, sosial tilbaketrekking og nedsatt sexlyst. Akkurat hvorfor man får depresjonen er det ikke noe lett svar på, men man tror mangel på lys er hovedårsaken.


Det som er fint er at det er rekke ting du kan gjøre selv for å forebygge at det skjer. Vet du at høsten er spesielt tung for deg så kan du ta grep når høsten nærmer seg, og gjøre perioden litt lettere ved hjelp av et par grep.


  1. Oppsøk lys! Har du mulighet kan en sydentur være til hjelp. Om ikke det er et alternativ er lyslampe et plaster på såret. En halvtime foran lyslampen hver dag i to uker kan være nok, men rådfør deg med lege om hva som er best i din situasjon .

  2. Lys opp omgivelsene dine: Åpne gardinene om morgenen og skru opp lysene på jobb. Gå en tur ute på dagtid for å sikre at du få litt dagslys.

  3. Det kan være forebyggende å få mye sol gjennom våren og sommeren. Så bruk denne perioden til å være masse ute.

  4. Sov godt! Ha en god døgnrytme og gjør gode tiltak for at søvnen skal vedvare. La være å ha telefon eller TV på soverommet, ikke opphold deg i sengen med mindre du har sex eller skal sove og stå opp til faste tider hver dag de periodene søvnen er vanskelig.

  5. Bevegelse hjelper! Gå deg en tur, tren, gjør yoga - det du er komfortabel med og ønsker å gjøre.


Men husk - du bør alltid kontakte lege dersom du har nyoppståtte symptomer eller for rådgivning i vanskelige stunder. Tipsene vi deler her er forebyggende, men erstatter ikke legehjelp.

Comments


bottom of page