top of page
  • Sandra Victoria Holst

Oktober: Et klarere blikk på ADHDJeg gleder meg alltid til oktober. Denne måneden betyr ullsokker, varm drikke, pledd, trær i fine farger og ikke minst Halloween. Jeg elsker Halloween. Hele denne måneden skal jeg kose meg med filmer, serier og litteratur med skumle og mystiske historier, samtidig som hjemmet mitt gradvis får flere Halloween-relaterte innslag. Det henger fortsatt små papir-flaggermus i stuetaket fra i fjor, og jeg skammer meg ikke. For et par år siden fikk oktober enda en betydning for meg. Jeg ble diagnostisert med ADHD, og hadde et stort behov for å finne informasjon. Da var det fint å lære at oktober er den internasjonale ADHD awareness month, og flere organisasjoner bidro til å øke mengden tilgjengelig og oppdatert informasjon denne måneden.


ADHD er mye i media for tiden. Avisene skriver om tegn på at du har det og om faren ved selvdiagnostisering i sosiale medier. Vi leser overskrifter om misbruk av ADHD-medisiner og advarsler mot overdiagnostisering. Denne portretteringen gjør at vi som lever med det får mye å forklare, forsvare og motbevise. Det er mye utdaterte oppfatninger om ADHD, ikke bare blant den allmenne befolkningen, men også blant fastleger og behandlere i psykiatrien. Årets tema for den offisielle ADHD awareness month er "understanding a shared experience". Hvordan oppleves det egentlig å være en person med ADHD? Et innblikk i dette fikk vi tidligere i år da NOVA ved Oslo Met og ADHD Norge publiserte resultater fra en undersøkelse om levekår og livskvalitet blant voksne med ADHD. Resultatene viser at voksne med ADHD er mindre fornøyd med livet og mer plaget av psykiske helseplager enn den øvrige befolkningen. Samtidig viser de et udekket behov for psykisk helsehjelp. Dette understreker hvor viktig det er å sette fokus på utfordringene denne (store) gruppen står ovenfor. Jeg håper det fremover kan bli mindre fokus på å bygge oppunder stigmatisering, og mer fokus på å bygge opp helsetilbud for personer med ADHD i alle aldre.


Høsten kan være vanskelig for mange. Med kortere dager og lengre kvelder tilbringer mange mer tid inne, og mangelen på dagslys setter psyken på prøve. Det passer fint at verdensdagen for psykisk helse denne måneden minner oss på å ta vare på oss selv og hverandre gjennom årets tema "Vi trenger hverandre. Løft blikket!". I tillegg til å fokusere ekstra på ADHD denne måneden vil også introdusere noen nye spalter, og fortsette å belyse viktige temaer for at det skal bli lettere å snakke åpent om psykisk helse. Kanskje vår lille belysning i høstmørket kan være til hjelp for noen som trenger håp, støtte eller å se noe litt klarere.


Jeg ønsker deg en god oktober!


Sandra Victoria S. Holst

Sjefredaktør


Comments


bottom of page