top of page
  • Thea Sofie Amundsen

Det er ingen skam å søke hjelp


Mange kjenner på en skam knyttet til å søke hjelp. Frykten for å være sårbar og vise at man trenger hjelp kan være overveldende. Man kan føle seg liten, svak og verdiløs. Realiteten er en annen. Å be om hjelp er å være sterk og modig, ikke svak. Det er ingen skam å søke hjelp.Forfatter: Thea Sofie Amundsen

 

Fordommer i samfunnet, misoppfatninger, og mangel på åpenhet er tungtveiende faktorer for at mange kjenner på en skam rundt å ha det tøft. At det i mange tilfeller er et “hysj hysj” tema kan gjøre det vanskelig å åpne seg og videre be om hjelp. Mange føler seg mutters alene og totalt misforstått. Til deg som føler det slik: du er virkelig ikke alene, og det er mange som vil forstå hvis du først åpner deg. Det er ikke din feil at disse fordommene finnes i samfunnet. Det er ikke du som burde skamme deg.


Redselen for å være til bry er også noe som preger mange

Å ikke ville være “i veien”. Hvis noen andre trenger hjelp er det klart at de skal få det, men hvis det er en selv som trenger hjelp er det ikke så viktig. Man undergraver kanskje sine egne følelser og føler at man ikke er verdt å hjelpe. Til deg som føler det slik: det er ingen tvil om at du er verdt å hjelpe. Du er viktig og verdifull. Det finnes så mange der ute som vil og har mulighet til å hjelpe. Både fagfolk og medmennesker. Du trenger ikke føle deg til bry.


Mentaliteten om selvstendighet tror jeg også kan være en viktig faktor når det gjelder denne skammen. Man skal klare seg selv, håndtere det som er vanskelig på egenhånd og ikke lene seg for mye på de rundt seg. Hvis man trenger mye hjelp så er man svak. Til deg som føler det slik: å be om hjelp er å være sterk, ikke svak. Man tar ansvar for eget liv og legger inn en vilje og innsats for å få det bedre. Ingen fortjener å bære på det som er tungt og vanskelig alene. Å bære på tunge ting alene er ikke å være selvstendig, det er tvert om å ikke ta tak i noe man burde ta tak i.


Skam kan være en følelse som forteller oss hvordan vi skal oppføre oss, men noen ganger tar skammen overhånd og preger hverdagen negativt. Vi skammer oss over mye vi egentlig ikke burde skamme oss over. Alle mennesker har tøffe perioder, og noen har det tøffere enn andre. Det er ikke alt vi klarer å takle alene. Det er ingenting å skamme seg over. Det er rett og slett bare et resultat av at vi er mennesker med alle de følelser og utfordringer som følger med.


Ikke la skammen stoppe deg fra å søke hjelp


Det er så utrolig viktig å ta tak i det som er vanskelig. Start med å åpne deg for en person du er trygg på enten det er en venn, familie, lærer eller helsesøster. Det er et stort og viktig steg. Be heller om hjelp en gang for mye enn en gang for lite. Du er verdifull og fortjener å ha det bra. Hvis du har noe du sliter med eller er i en tøff periode så husk at du ikke er alene og det er mange som kan og vil hjelpe. Det er ingen skam å søke hjelp.


Comentários


bottom of page