top of page
  • Karoline Thorbjørnsen

Byrådet bør tenke seg om

Oppdatert: 30. apr. 2022

Tidligere denne uken var vi så heldige at vi fikk besøke Psykiatrialliansen. De har kontor på Kronstad DPS i Bergen. Kontoret deres er lite, men arealeffektivt og veggene bærer preg av psykiatrialliansens historie. Timeplaner, bilder og priser. Det nyeste tilskuddet på veggen var en pris Psykiatrialliansen fikk tildelt i august i år - nemlig prisen for Bergens Beste forening. I regi av Bt.no fikk leserne stemme frem hvem de mente var Bergens beste - og Psykiatrialliansen var en klar favoritt hos folket. Det forstår vi i Psyktærlig veldig godt, for tilbudet de har er unikt og viktig.

Daglig leder Lasse Hjelle i Psykiatrialliansen. Til v. styreleder Per Nilsen. Foto: Bt.no


Så hva er egentlig Psykiatrialliansen?

- Vi er formelt et idrettslag og vi er organisert som et bedriftsidrettslag. Det vi tilbyr er fysisk aktivitet med vekt på det sosiale. Det er lavterskel og det er for alle. Vi har fokus på mestring og glede. Dette er et gratistilbud og som det står i logoen vår, alle er velkommen, alltid. Det er ikke noe krav til noe henvisning eller at du må ha en diagnose for å bli med. Man kan ikke se hvem som er deltaker eller trener her og det er så fint, det skal ikke være fokuset heller. Om noen ønsker å dele så skal de så klart få gjøre det men det er ikke det vi har fokus på, hva man har av problemer. Dette skal være et pusterom fra det dagligdagse. Vi prøver også å ha et bredt spekter av tilbud.


Man kan ikke se hvem som er deltaker eller trener her, og det er så fint, det skal ikke være fokuset heller.

Vi har blant annet fotball, kajakk, uteyoga, utesvømming, innesvømming, klatring, innebandy, zumba, yoga, spinning, styrke, turgruppe, ungdomstrening på Haukeland for 13-18 år. Erfaringskafeen er et samarbeid med erfaringskonsulentene på bygget og oss, så der vi har hovedansvar annenhver tirsdag. Det er et åpent treffsted. Der kan man komme inn, få litt mat og kaffe og ta en prat, så begynner fotballtreningen rett etterpå.


Alt er tilpasset og det er god vekt på det sosiale, så det er noe for alle. Før pandemien var det ca 350 stykker som trente med oss. Forrige gang var de 36 personer på fotballtreningen, men det er sjeldent at alle oppmøtte løper rundt på banen samtidig. Mange kommer for det sosiale, en titt fra sidelinjen og en prat med de andre. Mange sitter mye hjemme alene og da kan det være fint å komme ned hit og delta. Å ha et sted hvor man kjenner på samhold og tilhørighet og kan komme som man er, er utrolig viktig.


Hvordan vil dette kuttet påvirke deres tilbud?

- Vi vil nok ikke kunne opprettholde det samme aktivitetstnivået som vi har nå. Vi går i balanse i dag med de 500 tusen som vi har. Da må vi enten skaffe økt støtte andre steder fra for eksempel det private næringslivet som vi ikke har hatt tid til å jobbe mye inn mot enda, det er jo en mulighet selvfølgelig. Eller så må vi redusere tilbudet vårt, det ville jeg synes var utrolig trist.


Det er rundt 40 trenere som går på veldig små stillingsprosenter som har ansvar for å gjennomføre trening, mye gratisarbeid og dugnadsånd. Vi skulle ønske vi kunne ha vært flere ansatte, vært flere ute til å informere om tilbudet. Vi ser at det er behov for flere trenere på hver aktivitet for å følge opp de som kommer som har det vanskelig. Vi ønsker jo at alle skal bli sett og bli ønsket velkommen og få en god opplevelse av treningen. Det er en utfordring når det kommer flere og flere. Og med flere trenere trenger vi også flere ansatte i ryggen.I dag er det kun Cecilie Hjortland og Lasse Hjelle som jobber fra kontoret i Psykiatrialliansen.


Det var flere som begynte å gråte på trening når vi måtte fortelle at vi måtte stenge ned igjen under pandemien. Nå har vi fått ekstra mye oppmerksomhet også, siden vi ble kåret til Bergens beste forening i august 2021. Da er det flere som ønsker å vite mer om oss og delta på treningen, så det bare vokser og vokser. Da blir det vanskelig om vi må kutte.


Det er klart det at et kutt vil jo ikke være bra men vi er glad for at det er kun et forslag til kutt, det er ikke endelig vedtatt enda. Vi har et godt håp om at vi ikke mister alle de pengene. Da må vi nok kutte og det har vi ikke lyst til. Særlig ikke nå når vi opplever at tilbudet vårt er viktigere enn noen gang for mange.


Det er ikke bare tall, det er mennesker.

Hva ønsker dere å si til byrådet?

- At de må tenke seg godt om, over hva de faktisk vurderer her. Skulle ønske de kunne komme på noen av treningene våre og se hvor utrolig viktig disse tilbudene er for dem som kommer her. At de kunne snakke med deltakerne og se hvor viktig det er i deres hverdag. Vi spiller en stor rolle i manges hverdag, for mange er vi det eneste de har av tilbud. Det er mange som spør hver dag om når neste tilbud er.


Dette er ikke bare tall, det er mennesker. Det å kutte ser kanskje fint ut i budsjettet, men hvis man ser i lengden, det kommer til å ende på en annen utgiftspost. Driften for Psykiatrialliansen er 1,5 ukes drift på DPS. Om det kuttes her så vil nok den utgiften komme et annet sted.


Men vi er optimistiske, vi tror dette løser seg!


Ønsker du å vite mer om psykiatrialliansen eller delta på en av deres aktiviteter? Ta en titt på nettsiden deres her for mer info.


Comments


bottom of page