top of page
  • Thea Sofie Amundsen

Behandlingstilbud i psykiatrien

Denne uken har vi temauke på Snapchat hvor temaet er ulike behandlingstilbud. Vi har tidligere hatt fokus på lavterskeltilbud, men denne uken er altså fokuset ulike typer behandling man kan få hos psykolog/behandler i psykiatrien. Hvorfor er det viktig å snakke om de ulike behandlingstilbudene som finnes? Når burde man oppsøke hjelp? Og ikke minst, hvordan kan man gå frem for å søke hjelp? Dette er blant spørsmålene denne artikkelen forhåpentligvis gir svar på.

 

Hvorfor snakke om de ulike behandlingstilbudene som finnes?

Hva tenker du på når du hører ordet "behandling" i psykiatrisk sammenheng? Noe av det første som slo meg før jeg selv begynte å gå til psykolog var at det hørtes skummelt ut, og kanskje litt

unødvendig. Hvordan skulle å sitte å prate litt med en annen person hjelpe på mine mørke tanker som virket helt umulig å bli kvitt?


En av tingene jeg erfarte var at det finnes mange forskjellige typer behandling utover ordinær samtaleterapi, og med litt prøving og feiling fant jeg noe som hjalp meg med å håndtere de mørke tankene.

Vi i Psyktærlig ønsker å belyse ulike behandlingstilbud for å vise at det finnes mye ulik behandling i psykiatrien. Alt fra individuell terapi til gruppeterapi, at man sitter på et kontor eller at behandler kommer dit du er, en rolig samtale eller noe mer praktisk hvor man bruker sansene sine eller fysisk utfordrer seg selv. Har du prøvd en type behandling som ikke funker, så kan det finnes en annen form for behandling som funker veldig fint. Hva som funker for hver enkelt er derimot veldig individuelt, så vi ønsker kun å belyse og altså ikke anbefale spesifikk behandling. Hva som kan passe for deg kan du finne ut av i samråd med en fagperson.

Vi opplever også at følgerene våre har en del spørsmål om forskjellig behandling, for eksempel behandling de evt. skal gjennomgå. Kanskje man gruer seg, er usikker på hva det innebærer etc. Da kan det være fint å få høre noen andre sine erfaringer (selv om alle gjør seg forskjellige erfaringer).


Ulike behandlingstilbud

Som nevnt innledningsvis så finnes det mange forskjellige behandlingstilbud innenfor psykiatrien. Jeg ble henvist til en psykolog via fastlegen og sto på venteliste en stund før jeg begynte å gå til henne. I de årene jeg gikk i behandling var jeg innom forskjellige former for behandling.

Noe funket, og noe funket ikke.

Jeg var blant annet innom gruppeterapi i form av DBT ( dialektisk atferdsterapi), traumeterapi, innleggelse på DPS (distriktspsykiatrisk senter) og CBT (kognitiv atferdsterapi). Vi skal innom noen av disse formene for behandlingstilbud og flere i løpet av temauken, så følg med! Noen andre behandlingstilbud som vi har vært innom tidligere og som er verdt å nevne er musikkterapi, og friluftsterapi. Henholdsvis musikk og natur blir brukt som verktøy i denne formen for terapi, og man sitter ikke stille på et kontor. Det er altså veldig variert hvordan behandling kan foregå.

Hvis du er mer nysgjerrig angående ulike behandlingstilbud så følg gjerne med i våre kanaler. Vi vlogger om behandlingstilbud i ny og ne også utenom temauken. Du kan også søke opp informasjon på egenhånd, eller kanskje enda bedre oppsøke en fagperson for informasjon!



En god start for å ta tak i det man sliter med:

Det vi derimot sterkt kan anbefale er å søke hjelp hvis man føler at man trenger det. Det er absolutt ingen skam å trenge hjelp, og det er heller ikke et tegn på svakhet.

En god start for å ta tak i det man sliter med kan være å åpne seg til de nærmeste rundt seg.

Det kan være noen i familien, venner, en lærer, trener etc. De kan eventuelt hjelpe deg på veien videre med å søke hjelp. Jeg fikk hjelp av en god venn til å åpne meg til foreldrene mine og videre hjelp fra dem til å søke hjelp hos psykolog.

Hvis man ikke har en trygg person rundt seg å åpne seg til så kan man snakke med helsesøster eller fastlege. Du kan også snakke med noen i ulike hjelpechatter hvor du er anonym eller på hjelpetelefon (du finner en oversikt her på nettsiden). Det finnes også ulike lavterskeltilbud hvor man kan få hjelp, snakke med noen, og gjøre ulike aktiviteter etc. (sjekk gjerne ut spalten vår på Instagram hvor vi deler om ulike lavterskeltilbud). Det er dog viktig å bemerke at lavterskeltilbud ikke erstatter psykolog og ulik behandling hvor det trengs en henvisning.


Når burde du søke hjelp i form av behandling hos psykolog eller lignende?

Enkelt og greit hvis du har det så tøft at det går utover livskvaliteten din. Noen ganger er ikke det å snakke med en nær venn, hjelpechat eller lavterskeltilbud tilstrekkelig. Har du mye tankekjør med negative og mørke tanker? Unngår du hverdagslige gjøremål eller aktiviteter fordi du ikke har det bra? Kjenner du på mye engstelse eller andre vanskelige og vonde følelser du ikke vet hvordan du skal håndtere? Da er det viktig at du prøver å få en henvisning til behandling.


Hvordan søke hjelp?

For å få en henvisning til en type hjelp som kan passe for deg så kan du dra til fastlegen og dele litt om situasjonen din og hva du trenger. Forhåpentligvis så får du en henvisning. Åpne deg gjerne til noen av dine nærmeste rundt deg også slik at de kan være der og hjelpe deg og støtte deg i prosessen. Veien for å få hjelp kan dessverre i noen tilfeller være litt lang og kronglete blant annet i form av ventetid, men ikke gi opp! Det finnes mange der ute som kan og vil hjelpe. Hvis du opplever å ikke bli lyttet til av for eksempel fastlegen så er det mulig å bytte fastlege. Det er også mulig å bytte behandler, og det er mulig å prøve ulik behandling. Les deg opp, forhør deg med fagpersoner og ta imot alt som kan hjelpe deg. Du er ikke alene. Ta deg selv og dine behov på alvor, det er så viktig.




bottom of page