top of page

Min erfaring

Forventningene som ble høytidsangst

Det er desember og jula er like rundt hjørnet. På denne tiden av året ser man som oftest bare glade mennesker. Jeg tror at desember er måneden der folk flest tar på seg en maske - en maske med et smil.

Tekst

Mathias Gullholm

Illustrasjon

Sandra Victoria Holst

fredag 16. desember 2022

Jeg tror at realiteten er at de aller fleste som går rundt og smiler, skjuler at de egentlig er veldig stresset. For alle vet at jula bringer med seg stress. Folk tenker «i år skal jeg ikke stresse», men sånn blir det aldri. Jeg stresser aldri over julegaver, julemat eller å rekke over alt. Jeg stresser fordi det er forventninger. Julens forventninger. Det forventes så mye i jula. Man skal besøke alle, si ja til alt, være glad hele tiden. Før sa jeg ja til alt og jula ble fort slitsom og angstete. Nå har jeg blitt voksen. Jeg vet hva jeg ønsker og trenger for å ha en fin jul, men selv om jeg er flinkere til å si nei, så får jeg fremdeles litt dårlig samvittighet. Det som da er godt å vite er at dårlig samvittighet er ikke farlig og det går over.


Jeg har blitt flinkere til å gi faen. Gi faen i ting og følelser som jeg ikke får gjort noe med - prøve å ikke ha dårlig samvittighet, men heller være stolt av at jeg klarte å si nei. Dette har skånet meg for potensiell angst. For noen er jula nettopp bare angst. Noen har så stor familie at de vet ikke hvor de skal være i jula, og noen har ingen. Uansett om du har stor familie eller ingen; gjør det som DU vil i jula. Tenk at i år så skal du ikke invitere angsten på julemiddag, du skal gi plass og invitere kjærlighet til deg selv på både middag og dessert!




De valgene du tar for deg selv i høytiden skal respekteres. Om du vil være med familie på julaften, feire med venner eller være hjemme alene så er det helt greit. Du gjør jo disse valgene fordi det er best for deg selv. Du kan si «jeg kan komme og spise middag, men så ønsker jeg å dra hjem igjen. Kose meg med film og noe godt». Eller kanskje har du ingen å feire jul med, og det er nok verst av alt; ensomhet i jula. Hvis man har overskudd og tør å spørre, så kanskje man kan invitere noen som man vet sitter alene i jula og spørre om de vil komme på besøk på julaften. Mange steder har også felles julefeiring for de som sitter alene. Her jeg bor har for eksempel Mental Helse julefeiring for de som ønsker å komme - for folk som kanskje ellers ville vært alene på julaften. Da har de ordnet juletre og julemiddag, og har en hyggelig stund sammen.


Angst i høytider er veldig vanlig - ikke at det er noen trøst, men jeg synes i hvert fall det er godt å vite at mine reaksjoner er helt normale. Husk å sette dine egne behov først - med mindre du har barn, da er det jo naturlig å prioritere dem. Gjør jula sånn som du selv vil. Jula handler mye om å glede andre, men det er enda viktigere å glede seg selv.  Gjør noe fint for deg selv, og det blir lettere å gjøre noe fint for andre.


Husk at jula er bare helt vanlige dager - med litt på pynt på. Ta vare på dere selv og ha en riktig fin juletid - uansett hvordan du velger å feire eller ikke feire den.

Bidragsytere

Mathias Gullholm er fast vlogger i Psyktærlig og skriver om sine erfaringer med angst. Han er engasjert både i å fremme åpenhet om psykisk helse og i korpsmiljøets musikkglede og fellesskap.

Sandra Victoria Holst er en skribent, fotograf og illustratør med utdannelse i blant annet medievitenskap. Hun er kreativ, organisert og gir mye av seg selv. Hun arbeider hardt for å fremme budskapet Psyktærlig står for. Hun engaserer seg lett, og benytter seg av sine kreative egenskaper for å få presentert temaet helhetlig.

bottom of page